SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Brottning
Rosvik IK
Brottningssektionen

Ringorm

De flesta brottare blir smittade av ringorm ett flertal gånger under sin karriär, många gånger helt i onödan! Hos oss jobbar vi metodiskt och målmedvetet för att undvika spridning, bl a genom förebyggande information och behandling av brottarmattor och träningsutrymmen.
Vid tävlingar gör alltid läkare en "besiktning" av alla brottare för att minimera risken för fortsatt spridning. Om man har ringorm får man alltså inte ställa upp och tävla förrän man är frisk. Kolla gärna hemma också -har man rest långt till en tävling är det ingen positiv upplevelse att inte få tävla!

Viktigt att alla tar del av nedanstående information. Om du misstänker att du/ni blivit smittade tar du GENAST kontakt med din tränare för att få mer instruktioner.


Förebyggande åtgärder för brottarklubb
Regelbundet (1gång per månad) tvätta träningsmatta med svampdödande desinfekteringsmedel. Alla brottare undersöks i samband med tävling.


Förebyggande åtgärder för enskild
Tvättning av händer ansikte kläder och skor efter kontakt med smittade djur. Torr hud är mer mottaglig för svampangrepp och därför kan mjukgörande krämer minska risken för smitta.

Gå ej barfota eller med ytterskor på brottarmatta!1177 om ringorm:

Det vanligaste symtomet på ringorm är små röda och kliande utslag. På en mörk hud syns oftast inte det röda. Utslagen är runda eller ovala och någon millimeter till flera centimeter i storlek. Ytan är ofta fjällande eller småknottrig. När utslagen blir större kan de börja läka i mitten och får då sin typiska ringform. Huden inuti ringen kan se normal ut. Kanten på ringen är lite upphöjd och kan fjälla, den är röd på ljus hud och gråvit på mörk hud.

Det typiska tecknet på svamp i hårbotten är en eller flera fjällande fläckar med korta avbrutna hårstrån.


Inkubationstid:

Inkubationstiden, det vill säga den tid det tar från det att du har smittats tills sjukdomen visar sig, kan variera från några dagar upp till högst två veckor.


När ska jag söka vård?

Om du tror att du eller ditt barn har svampinfektion på kroppen eller i hårbotten ska du kontakta en vårdcentral. Alla som bor tillsammans ska undersöka sig så att alla kan få behandling samtidigt.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.  

Behandling

Infektionerna läker oftast inte av sig själv utan behöver behandlas med svampdödande läkemedel.

Vid ringorm används i första hand en kräm, men ibland behövs behandling med tabletter.

Hårbottensvamp behandlas med tabletter. Ibland används även kräm i hårbotten samtidigt med tabletterna. Det är viktigt att inte använda hårolja samtidigt med krämen, eftersom effekten då kan minska.

Ett infekterat djur kan behöva få behandling av veterinär.När du eller ditt barn har ringorm och hårbottensvamp är det viktigt minska risken för att smitta andra. 


Du kan göra följande:

  • Tvätta till exempel sängkläder, filtar, handdukar, mössor och slöjor i minst 60 grader C.
  • Rengör hårborstar och kammar.

Hur kan jag förebygga?

Infektionerna är svåra att förebygga. Svampen är smittsam även innan du fått symtom. Men du kan minska risken att få ringorm genom att följa följande råd:

  • Titta efter ringorm på husdjuren. Infektionen ser ofta ut som en hudfläck där det saknas päls.
  • Undvika direktkontakt med någon som är smittad.
  • Dela inte kläder, handdukar, hårborstar eller andra personliga saker med andra.

Kan barn vara i förskolan eller skolan?

Smittrisken upphör snabbt efter behandlingsstart. Barn som påbörjat behandling kan gå förskola eller skola.

 


Om problem identifierats på brottningsklubb


Identifiera medlemmar som har kontakt med pälsdjur.


a. Dessa skall iaktta extra noggrannhet beträffande kläder och skor
b. Kroppen inklusive hårbotten bör regelbundet undersökas
c. Husdjuren bör undersökas och behandlas om de härbärgerar smitta


Brottare som man varit i närkontakt med som smittad de senaste 14 dagarna före utslag bör informeras.

Smittade personer får ej delta i träning eller tävling, vid misstänkt smitta rådgör med läkare.
 
Arenasponsor
Sponsorer och partners